Selamat Datang ke Se'Toulouse' Hati

jangan dianggap agama hanya sekadar amalan untuk perkahwinan, kematian, dan lima asas kerana agama lebih dari itu.

mardi 30 novembre 2010

Dunia memang tak adil..

assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera.

     diharap saudaraku sekalian sihat sejahtera. mungkin topik kali ini selalu bermain di fikiran kita sehingga adakalanya kita berputus asa dalam mengharungi hari - hari seterusnya.

     baiklah, seringkali kita mengungkap dunia ini tidak adil ketika kita ditimpa masalah yang adakalanya hanya sekecil zarah  dan terlalu mudah untuk dirungkaikan. kononnya dunia ini tidak adil terhadap manusia. kenapalah kita ini tidak diciptakan untuk menjadi baik sahaja kan? sehingga tidak perlu wujudnya manusia yang tikam belakang, mengatakan keburukan kita, mengumpat kita, menghina kita malah yang memfitnah kita. wow! alangkah indahnya dunia jika keadaan macam tu.

     tapi terfikirkah kita sekiranya dunia ini hanya dipenuhi oleh masyarakat yang baik dan tidak melakukan kejahatan?

     terfikirkah kita sekiranya dunia ini tidak ada yang merosakkan keindahan alam?

     terfikirkah kita suasana tanpa manusia yang menjadi boneka dalam menjatuhkan masyarakat lain?

     malah, adakah kita terfikir manusia yang Allah ciptakan adalah untuk menguji iman kita?

     kalau tidak ada kepelbagaian ragam manusia ini, tidak adalah yang akan di uji keimanannya bukan?  pasti dunia ini akan melahirkan umat manusia yang menjaga bumi warisanNya untuk manusia yang dukehendakiNya. pasti tidak ada penindasan masyarakat di Palestin. sudah pasti tidak ada manusia yang melakukan kerosakan di muka bumi dan hal ini sememangnya bertentangan dengan penjelasan al Quran.

     Surah Rum ayat 41:
   TELAH NAMPAK KEROSAKAN DI DARAT DAN DI BUMI DISEBABKAN KERANA PERBUATAN TANGAN MANUSIA; ALLAH MENGKEHENDAKI AGAR MEREKA MERASAKAN SEBAHAGIAN DARI AKIBAT PERBUATAN MEREKA AGAR MEREKA KEMBALI

wow!!!

kalau tidak wujud golongan yang jahat, pasti firmanNya yang saya ungkapkan tadi bercanggah bukan?

dan bagaimana pula dengan ayat 11 surah al Hujurat

   Wahai orang - orang yang beriman! janganlah sesuatu kaum mengolok - olok kaum yang lain, kerana boleh jadi mereka(yang diperolokkan) lebih baik dari mereka(yang memperolok - olok), dan janganlah perempuan - perempuan (memperolok - olokkan) perempuan lain, kerana boleh jadi perempuan - perempuan (yang diperolok) lebih baik dari perempuan(yang memperolok - olok), janganlah kamu mencela satu sama lain, dan janganlah saling memanggil dengan gelaran - gelaran yang buruk. Seburuk - buruk panggilan adalah (panggilan) yang buruk(fasik) setelah beriman. Dan barangsiapa tidak bertaubat, maka mereka itulah orang - orang yang zalim.

     Hah!!!

     sekarang dah nampak tak macammana dunia kalau tidak wujud golongan yang membuatkan kita merasa dunia ini tidak adil.

Selain itu, kita juga mengatakan dunia ini tidak adil kerana setiap masyarakat tidak memiliki kekayaan yang sama rata. Kenapa wujudnya golongan yang kaya dan ada pula yang miskin?

ha!! inilah kuasa Allah dalam menguji keimanan kita. manusia sememangnya diciptakan untuk menyembahNya, patuh kepada suruhanNya dan meninggalkan segala larangan.

     alah, perkara yang dilarang oleh Pencipta kita ini bukanlah susah mana pun. arahan asas yang diperintahkan oleh Nya apalah sangat kalau dibandingkan dengan kerja - kerja lain.

solat lima waktu, tunaikan zakat, berpuasa, tinggalkan yang di larang serta lakukan yang diperintahkan. 

LIHATLAH ALAM!!! ALANGKAH MUDAHNYA SURUHANNYA UNTUK KITA LAKUKAN.....

TAKKAN ARAHAN ASAS SEMUDAH INI PUN MASIH SUKAR UNTUK DILAKUKAN???

JANGANLAH TERLALU DITURUTKAN NAFSU YANG TELAH MENGAWAL HATI SERTA KEINGINAN YANG TERLAMPAU;

Dalam al Quran sering kali di ulang peringatan bahawa manusia ini jika diberi kesenangan akan mudah lupa akan ujianNya. Jika ada yang beringat bahawa harta itu hanyalah sekadar pinjaman dan tidak kekal, alhamdulillah tapi jika yang terlalai, wallahuwalam.

Bagi yang fakir pula, Dia menguji adakah si fakir itu tergolong dalam golongan yang berusaha ataupun golongan yang berputus asa. 

Ha!! pasal berputus asa ini pun kerap di ulang di dalam al Quran. Tak tahu nak pilih yang mana satu. kalau buka dab baca al Quran tu, memang sering dingatkan kepada kita bahawa Allah tidak menyukai hambaNya yang berputus asa.

teringat satu ayat yang betul - betul menyentak hati menyedarkan diri:

 'DAN KEHIDUPAN DUNIA INI HANYA SENDA GURAU DAN PERMAINAN. DAN SESUNGGUHNYA DUNIA AKHIRAT ITULAH KEHIDUPAN YANG SEBENARNYA.? SEKIRANYA MEREKA MENGETAHUI'

surah Rum ayat 64

WOW!!!

sedarkah kita selama ini?
 baru - baru ini ada terbaca komen seorang hamba Allah di facebook, konon dia mengatakan masyarakat yang cuba membetulkan dan menegur akhlak songsang seorang artis pujaannya merupakan masyarakat melayu islam tipik yang kolot. konon terlalu tertutup pemikiran sehingga tidak sedar kenikmatan dan keindahan dunia.

pada pendapat saya, jika kita sedar tujuan kita hidup di muka bumi ini, sudah tentu kita tidak akan dihanyutkan oleh kenikmatan melampau dunia ini yang malahan akan menjadikan kita lali dalam ibadah dan akhirnya menyebabkan kita kelak ditarik ke api neraka. Nauzubillah....

wahai saudaraku, apalah sangat keindahan dunia jika dibandingkan dengan keindahan akhirat kelak yang kekal selamanya. keindahan dunia ( hiburan yang bertentangan dengan islam ) hanyalah sekadar dosa yang dikaburi dengan keindahan untuk dilakukan. inilah janji syaitan laknatullah untuk menyesatkan umat manusia. merekalah yang menjadikan maksiat sesuatu yang indah untuk dilakukan lantas menyebabkan kita termasuk dalam golongan api neraka. Nauzubillah....

tahukah anda bahawa syaitan sendiri tidak akan dapat menolong anda di hari pembalasan nanti? di dunia ini, merekalah yang sentiasa membisikkan hasutan kejahatan ke telinga manusia.

sungguh, Allah tidak menzalimi hambaNya melainkan hambaNya sendiri yang menzalimi dirinya sendiri.

peringatan yang ini pun kerap kali diulang dalam al Quran. anda memang dapat cari ayat tu dengan kerap.

baiklah, rasanya sampai di sini sahaja dulu untuk perkongsian kisah bersama dan peringatan untuk kegunaan bersama.

saya akhiri ucapan dengan assalamualaikum warahmatullahhi wabarakatuh....

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire